Om HAPKIDO & WHGF

WHGF

OM HAPKIDO

Hapkido 合氣道 (hanja), 합기도 (hangul) er en moderne koreansk hybrid-kampsport og selvforsvarssystem, som benytter leddlåser, grep, kasteteknikker, spark, slag og andre støt-baserte angrep.

Det undervises også i bruken av tradisjonelle våpen i Hapkido, inkludert kniv (kai), sverd (gum), nunchaku (ssang juhl bong), stav (ji pang ee), kort pinne (dan bong) og middels lang stokk (joong bong) .

HAPKIDOS HISTORIE

Choi Yong-sool (최용술) regnes av de fleste som grunnleggeren av Hapkido. Han blir også omtalt som Hapkidos far.

Dojunim Choi Yong-Sool, Hapkidos grunnlegger

Det er generelt akseptert at Choi ble født i år 1904, selv om noen kilder plasserer hans fødsel i 1899. Forvirring om hans alder stammer fra en kombinasjon av å være foreldreløs, forsinkelser med å registrere nyfødte hos regjeringen (vanlig i fattige Korea) og måten alder regnes i Korea. Moren hans døde da han var 2 år gammel, og faren døde en gang etter det, og etterlot Choi under omsorg av sin tante.

I 1912 ble Choi bortført fra hjembyen Yong Dong i Chungcheongbuk-do av en japansk kjøpmann ved navn Morimoto, som hadde mistet sine egne sønner og derfor ønsket å adoptere Choi. Choi motsatte seg og viste seg så plagsom for kjøpmannen at han ble etterlatt alene i gatene i Moji, Japan.

Choi tok seg til Osaka som tigger, og etter å ha blitt plukket opp av politiet, ble han plassert i et buddhisttempel som tok seg av foreldreløse barn i Kyoto. Abbeden av tempelet var en munk ved navn Wantanabe Kintaro.

Choi tilbrakte 2 år ved templet og hadde et vanskelig liv der, ikke bare i forbindelse med skolearbeid, men også med de andre barna på grunn av hans dårlige japanske språkferdigheter og hans koreanske etnisitet, noe som gjorde at han skilte seg ut i Japan. Da Watanabe spurte Choi hvilken retning han ønsket at livet skulle ta, uttrykte han interesse for kampsport. Dette stemte overens med guttens temperament: Choi hadde en tendens til å stadig komme i slagsmål, og han hadde en intens interesse for krigsbildene som er avbildet i tempelets veggmalerier.

Abedden var kjent som en venn av Takeda Sōkaku, grunnleggeren av Daitō-ryū Aiki-jūjutsu-systemet, som er et japansk kampsportsystem som vektla ubevæpnede metoder basert på prinsippene bak sverdkamp og tradisjonell Aiki-Jukutsu. Choi ble derfor ført til Takedas hjem og dojo i Akita på fjellet Shin Shu, der ble satt til å arbeide som tjener i Takeda-husholdningen. Han bodde og trente med mesteren i nesten 30 år. Senere ville Takeda Sōkaku også komme til å instruere Morihei Ueshiba, grunnleggeren av aikido.

Choi returnerte til Korea etter andre verdenskrig, og slo seg ned i Daegu. I Daegu jobbet Choi de første årene med å selge søtsaker, og senere med avl av griser og høns.

I 1948, etter å ha blitt involvert i en slosskamp med flere menn i en strid om korn hos Seo Brewing Company, ble sønnen til styrelederen for bryggeriet, Seo Bok-seob, så imponert over Chois selvforsvarsferdigheter at han inviterte Choi å lære opp seg selv og bryggeriets ansatte på en provisorisk dojang som Seo opprettet i lokalene for dette formålet. På denne måten ble Seo Bok-seob Choi Yong-sools første student. Senere fikk Choi også jobb som livvakt for Seos far, som var en viktig kongressmann i Daegu.

I 1951 åpnet Choi og Seo sammen en dojang der de underviste i kampkunst. Denne dojangen fikk navnet Daehan Hapki Yu Kwon Sool Dojang (Hangul: 대한 합기 유권 술 도장, Hanja: 大 韓 合 氣 柔 拳術 道場), og var dermed den første formelle skolen som underviste i Chois kampkunst. I 1958 åpnet Choi Yong-sool sin egen skole uavhengig av Seo, og benytter der det forkortede navnet Hapkido for første gang. Begge skolene lå i Daegu.

Noen av de viktigere studentene fra denne perioden var Kim Moo-Hong (김무홍), Kim Jung-Soo (김정수), Moon Jong-Won (문종 원) og grunnleggeren av Sin Moo Hapkido, Ji Han-Jae (지한재). Både disse, og en rekke andre elever av Choi opprettet siden egne skoler, og Hapkido som stilart består i dag av en rekke ulike skoler og forbund som alle underviser ulike tolkninger av Choi sin opprinnelige lære.

Choi Yong-Sool døde i 1986, og ble hedret med titlene doju (Hangul: 도주; Hanja: 道 主), som kan oversettes som «Keeper of the way», og changsija (Hangul: 창시자; Hanja: 創始 者), som ganske enkelt betyr «grunnlegger».

KIM JUNG SOO & THE WORLD HAPKIDO GENERAL FEDERATION

Kim Jung-Soo (김정수) ble født og vokste opp i Daegu-området i dagens Sør-Korea, og begynte å trene Hapkido direkte under Choi Yong-Sool (최용술) i 1957. Han var en av de tidligere utøverne av Hapkido, og den åttende personen som fikk en dan-grad direkte fra Choi Yong-Sool. Kim Jung-Soo trente under Choi Yong-Sool (최용술) sammen med sine primærlærere og påvirkere Kim Moo-Hong (김무홍) og Won Kwang-Wha (원 광화) fra 1957 og frem til Chois død i 1986.

Kim Jung Soo med sin læremester, Hapkido-grunnleggeren Choi Yong Sool

I 1961 flyttet Kim Moo-Hong (김무홍) til Seoul for å åpne en dojang, og Kim Jung-Soo (김정수) og Won Kwang-Wha (원 광화) dro med ham og ble hans primære instruktører. Sammen utviklet de Shin Moo Kwan (신 무관) grenen av Hapkido.

I 1963 bestemte Kim Jung-Soo (김정수) seg for å gå sin egen vei og åpnet dermed sin egen dojang i hjembyen Daegu under navnet Yun Bee Kwan (윤 비관). Enda senere begynte hans senior-elever å selv åpne egne skoler i hele daegu-området, under forskjellige navn, men disse anså seg fortsatt for å være en del av Yun Bee Kwan (윤 비관) -familien. Det er kjent at disse skolene holder tett til den opprinnelige læren til Choi, Yong Sool (김정수), samtidig som de i tillegg inkluderer de mer avanserte sparkemetodene som ble lagt til i systemet av Kim Moo-Hong (김무홍).

Kim Jung-Soo (김정수) er mest kjent for å være grunnlegger og president for Korea-baserte World Hapkido General Federation (som i Korea går under det kortere navnet World Hapkido Federation), der han samlet de fleste skolene med opprinnelse i Yun Bee Kwan (윤 비관) i ett forbund. Denne organisasjonen har siden ekspandert over hele verden.

Noe som er viktig å være bevisst på her, er at denne organisasjonen ikke er identisk med den USA-baserte organisasjonen som også går under navnet World Hapkido Federation, og som ble grunnlagt av Kwang Sik Myung (광시 숭), en annen av Chois opprinnelige studenter. For å unngå at disse to organisasjonene forveksles utenfor Korea, benyttes derfor gjerne det ekstra ordet «general» i navnet for organisasjonen som ble startet av Kim Jung-Soo.

Kim Jung-Soo underviser fremdeles i sin egen dojang i Daegu City, Sør-Korea. Denne dojangen fungerer dermed som hovedkvarter for World Hapkido General Federation, og dan-sertifikater utstedes herfra.


GRANDMASTER SHAHRAM LASHGARI

Grandmaster Shahram Lashgari, 7. dan. er elev direkte under Grandmaster Kim Jung-Soo, og har over 40 års erfaring innen kampsport.

GM Shahram Lashgari, med sin læremester,
Grandmaster Kim Jung-Soo

I tillegg til lang erfaring innen Hapkido, har Grandmaster Shahram Lashgari også 7. dan i Taekwondo fra Kukkiwon i Korea, og 8. dan i Moo Duk Kwan Taekwondo.

GM Lashgari har blitt utpekt til organisasjonens president for Spania og Skandinavia av WHGF grunnlegger og president, Grandmaster Kim Jung-Soo.


WHGF


충의

존경

청렴